Tijd voor een testje: alfabet *

Concentreer je, adem diep en ratel dan het alfabet in één keer van achter naar voren. Van Z naar A dus. En lukt het? Tikkie lastig!

Stel nou dat je de hele dag oefent om het alfabet achterstevoren op te zeggen, lukt het je dan? Als je veel oefent, dan worden de meeste dingen een stuk makkelijker. Wanneer je een verstandelijke beperking hebt dan moet je veel gewone dingen, zoals aankleden of je brood smeren, eerst oefenen voordat het lukt. Dat geeft niet. Maar dat vraagt soms wel om een beetje geduld.

Tijd voor een testje: Hoe goed is jouw geheugen? **

[nodig: memory + stopwatch]

Hoe goed ben jij in onthouden? Doe een wedstrijdje met je vrienden.  Gebruik hiervoor een memoryspel en een stopwatch.

Schud de kaartjes, en leg ze ‘blind’ neer.  Pak 7 kaartjes, leg ze op een rij en draai ze 30 sec. om. Bekijk ze goed! Draai de kaartjes nu weer terug zodat je alleen de achterkant ziet. Schrijf op in welke volgorde de kaarten lagen: ‘slapen, eten, school, hond, zwemmen’. Je hebt hiervoor 1 minuut. Check na 1 minuut wie de meeste kaarten goed had. Bij elke ronde komt er een kaartje bij. Wie heeft de meeste rondes goed?

Om over te praten: Is iedereen hier even goed in? Wie is de winnaar? En wie heeft het vaakst verloren? En hoe voelt dat?

Nu doe je het spelletje nog een keer. Maar nu als team. Zorg ervoor dat elk team ongeveer even sterk is.  En doe nogmaals een wedstrijdje. Wie heeft er nu gewonnen? Ben je beter als je elkaar kan helpen?

*En als het regent, dan doe je dit gewoon de hele dag. Daar wordt je geheugen supergoed van!